Misiunea 4/6. Follow the money

Ajută la transparența banilor publici!

Vrem să vedem că ești și tu atent la felul în care se cheltuiesc banii publici. Ți-am pregătit ”armele” de investigare și tu nu trebuie decât să cercetezi în jurul tău, în oraș sau în cartier.

Vezi ce premii poti castiga la misiunea 4!

 

Harta banilor publici  – instrument de lucru al cetățeanului responsabil.

Oricine poate vedea pe ce au cheltuit banii instituțiile publice din România în ultimii ani. Cât a cheltuit primăria ta pe borduri și panseluțe, pixuri, umbrele sau telefoane? Știi care este diferența dintre licitații și achiziții directe și de ce ar conta?

Ca să poți rezolva provocarea acestei săptămâni, descarcă-ți aplicația Harta Banilor Publici sau lucrează direct pe aplicația web.

Descarcă din Apple AppStoreDescarcă din Google Play

1.

Alege o instituție publică din orașul sau cartierul tău (poate fi o școală sau o grădiniță, un teatru, un spital, o bibliotecă, un centru cultural, primăria sau o firmă deținută de primărie etc.) și află care este valoarea totală (în RON) a achizițiilor directe în perioada 2007-2017. Încarcă un printscreen cu cifra totală pentru a obține 50 de puncte.

2.

Care este valoarea achizițiilor acelei instituții doar în 2017? 

Scrie cifra corectă pentru alte 50 de puncte.

3.

Găsește o cheltuială/contract/achiziție care îți stârnește interesul sau bănuielile și scrie o postare social media publică cu ce anume ți-a atras atenția, apoi trimite-ne linkul la postarea ta.

Vei primi alte 50 de puncte.

 

4.

Dacă ai un pic de spirit de detectiv și reușești să găsești în orașul tău acea cheltuială sau achiziție suspectă, fă-i o poză si trimite-ne  descoperirea ta. Pentru 100 de puncte, încarcă aici textul sau link-ul catre poza/document. 

5. PROVOCARE BONUS: Trimite o cerere de informații publice pe baza legii 544 către acea instituție publică așa încât să afli mai multe detalii despre achizițiile suspecte pe care le-ai descoperit. Te rugăm să ne ții la curent punând adresa noastră civicavengers@initiativaromania.ro la CC în mesajul e-mail către instituția publică aleasă de tine. (150 de puncte)

 

Ca să poți folosi eficient Harta Banilor Publici, ai aici un tutorial extins (embedded) al colegei noastre Elena. 

Ca să reușești să trimiți o cerere de informații publice conform legii 544, ai aici câteva detalii si un model de cerere .

Legea 544 (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=30060) este cadrul prin care orice cetățean are acces la foarte multe informații de interes public, inclusive sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil al tuturor instituțiilor publice (cu unele excepții, de exemplu cele cu activități în domeniul siguranței naționale). Legea prevede termene clare pentru răspunsurile datorate cetățenilor:

Art. 7. – (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.

Poți alege să îndeplinești oricare dintre sarcinile de mai sus sau, dacă vrei mai multe puncte, le poți face pe toate!

Succes!

 

Sari la bara de unelte